Investera

Investera

Investera

Lär dig investera framgångsrikt

Vem vill inte se sina investerade pengar växa? Ett sätt är att bli delägare i framgångsrika bolag och få ta del av de värden som skapas. Hittills har det varit en bra affär.

Så fungerar aktier

Spara smart. Då får du möjlighet att förverkliga de där drömmarna du har. Snabbaste vägen till ett smart sparande är kunskap. Förstå vad du köper, så att du kan göra din egen analys.

Bli delägare

När du köper aktier blir du ägare till en andel av ett bolag. Det är inte svårare än när kompisen med den smarta affärsidén ber dig låna ut lite pengar, mot att du får del av vinsten när idén har blivit verklighet och gör succé världen över. Om du exempelvis köper 100 aktier i byggbolaget Skanska äger du ungefär 0,000025 procent av bolaget eftersom det finns drygt 400 miljoner aktier i Skanska.

Två sorters ersättning

Som delägare får du två sorters ersättning: Om bolaget går bra får du ta  del av vinsten. Samtidigt stiger värdet på dina aktier på sikt om bolaget går bra. Aktieutdelningen är din del av företagets vinst som du får en gång om året in på ditt konto. Om företaget går bra och gör vinst är det normalt att dela ut mellan en tredjedel till två tredjedelar av vinsten. Värdet på aktien stiger om företaget går bra. Aktiebolagens utdelningar är inte alltid en tillräckligt bra anledning för dig att köpa aktier. Anledningen till att aktier ger mer avkastning på sikt än sparkontot är att priset på aktierna stiger när bolaget går bra och dess värde ökar. Eftersom dina aktier representerar en andel av företaget stiger även värdet på dina aktier. Aktiepriserna stiger om de flesta som köper och säljer aktierna tycker att aktierna är mer värda. Stigande aktiekurser, till skillnad från aktieutdelning, förvandlas inte till vinst förrän den dag du säljer aktierna dyrare än du köpte dem.

Två sätt att köpa aktier

Det finns två sätt att köpa aktier på: antingen direkt av företaget eller ”second hand” på börsen. Det allra vanligaste sättet att köpa aktier är på andrahandsmarknaden. Men för att förstå hur aktier fungerar måste du först förstå varför de finns. Därför börjar vi med att gå igenom varför företagen säljer aktier till att börja med.

Aktien och företaget

Aktiekapitalet – bolagets ryggrad

Ett företag ger ut nya aktier, för att få in pengar. De pengar som kommer in när de nytryckta aktierna säljs läggs till i bolagets kassa. Kassan kan användas till att investera i maskiner, anställa personal eller annat som gör att företaget kan växa och tjäna mer pengar. De pengar som aktieägarna betalat in, det så kallade aktiekapitalet, är företagens riskkapital. Riskkapitalet består även av vinster som aktieägarna avstått från att dela ut. Du kommer väl ihåg att företagen ungefär delar ut mellan en tredjedel till två tredjedelar av vinsten.

Resten behåller de för att kunna växa. Riskkapitalet är företagets verkliga ryggrad. Om bolaget går dåligt måste fortfarande räntor på banklån och löner till personalen betalas ut. Då tar företaget av detta riskkapital. Om företaget skulle gå i konkurs är aktieägarna de sista som får tillbaka sina pengar, om det finns några kvar. Om det företag du har köpt aktier i går i konkurs kan du alltså förlora det du satsade. Men du kan inte förlora mer än så. Trots att du är delägare i ett företag och får ta del av vinsterna, är du inte skyldig att betala företagets skulder om det går dåligt.

Aktiebolag – en bolagsform

När man startar ett bolag väljer man på vilket sätt bolaget ska ägas och drivas, man väljer bolagsform. Bolagsformen avgör vilken sorts ansvar ägarna har, vem som ska ta beslut om bolagets framtid, hur skatten ska betalas och hur redovisningen sker. Det finns ett antal olika bolagsformer i Sverige; enskild firma, ekonomisk förening och så vidare. Aktiebolag är en företagsform som styrs av de regler som finns i aktiebolagslagen.

Bolagstypen känner man igen på att deras företagsnamn innehåller AB, förkortningen för aktiebolag. Aktiebolagens viktigaste karaktärsdrag är att ingen ägare behöver riskera sin privata ekonomi genom en investering i bolaget. Eftersom risken är lägre för delägarna än inom andra företagsformer är det lättare för aktiebolag att få in pengar från investerare.


Publikt eller privat

Alla aktiebolag får inte sälja sina aktier till vem som helst. Det kan bara de så kallade publika aktiebolagen göra. Det finns över 1 300 publika aktiebolag i Sverige, men de privata är många fler, nästan 450 000. För att ett aktiebolags aktier ska kunna köpas och säljas av allmänheten krävs att det framgår i företagets bolagsordning att det är publikt. Bolagsordningen är bolagets egna regler som fastställs av ägarna på årsstämman. Bolagen styrs också av aktiebolagslagen som skyddar mindre delägare från att bolaget eller de stora delägarna beter sig illa. Dessutom måste grundarna av ett publikt bolag lägga in minst 500 000 kronor som grundplåt när de startar aktiebolaget. För ett privat aktiebolag krävs 50 000 kronor i insats. När du köper aktier på börsen är det alltid i ett publikt aktiebolag.

Lär dig mer om aktier:

Här nedan kan du klicka dig vidare och lära dig mer om ett valfritt område.